MiKruS, sprawdz ten zaklad w ursusie co mamy w nim znizke.
Wycieczka do 35 państw europejskich za mniej niż 1000 Euro!
Zwiń
X
-
Wycieczka do 35 państw europejskich za mniej niż 1000 Euro!
Wycieczka do 35 państw europejskich za mniej niż 1000 Euro! W poniedziałek 25 czerwca, specjalista od jazdy ekonomicznej na długich dystansach Gerhard Plattner otrzymał 1 000 euro w monetach o nominale jednego euro w siedzibie ©koda Auto w Mladá Boleslav i wyruszył w wielką europejską podróż.
Oprócz pieniędzy dostał też niecodzienne zadanie: odwiedzić ©kodą Roomster TDI (trzycylindrowy silnik o mocy 59 kW) w ramach rodzinnych wakacji 35 europejskich krajów, nie wydając na paliwo więcej niż wspomniana wyżej kwota.
Bagażnik pojazdu został wypełniony ilością bagażu, którą normalnie czteroosobowa rodzina zabiera w tego typu podróż. Pakunki są prawdziwe, rodzina już mniej – w roli żony na siedzeniu pasażera oraz dwójki dzieci na tylnych siedzeniach występują manekiny używane zwykle podczas testów zderzeniowych (ich masa jest równa średniej wadze kobiety i dzieci w wieku od ośmiu do dziesięciu lat). „Dzięki manekinom podróż z technicznego punktu widzenia będzie można uznać za wyprawę statystycznej rodziny” – mówi Plattner, „poza tym, że nikt nie będzie mi mówić, jak prowadzić auto oraz zgłaszać veta do przejechania tysiąca kilometrów bez przerwy”.
Mimo w pełni załadowanego bagażnika, Plattner wierzy, że średnie zużycie paliwa na liczącej piętnaście tysięcy kilometrów trasie, przez 35 krajów, wyniesie 5 litrów na 100 km i „worek” z monetami nie opróżni się przed powrotem do fabryki ©kody.
Trasa, którą pokona Gerhard Plattner i jego „fikcyjna rodzina”:
Mladá Boleslav, Hamburg, Amsterdam, Bruksela, Londyn, Paryż, Luksemburg, Genewa, Andorra La Vella, Barcelona, Monte Carlo, Watykan, San Marino, Ancona-Igumenica (przeprawa promowa), Saloniki, Skopje, Edirne, Bukareszt, Braszów, Belgrad, Budapeszt, Zagrzeb, Lublana, Wiedeń, Bratysława, Użgorod, Warszawa, Wilno, Ryga, Tallinn, Sankt Petersburg, Helsinki, Helsinki-Sztokholm (przeprawa promem), Oslo, Kopenhaga, Rostock, Berlin i Mladá Boleslav.
Trasa liczyć będzie 15 520 kilometrów.
W sobotę 14 lipca Gerhard Plattner zawita do Warszawy, gdzie zaplanowano spotkanie i konferencję prasową.
[mototarget.pl link]O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
-
-
Zamieszczone przez dinderiZ dwójką dzieci na tylnym siedzeniu, nie możliwym jest przejechać 15.000 kmO2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez Sigma_74nie da rady , nie ma szans .....
Przyjmijmy, ze nadrobi kilometrow i przejedzie lacznie 16000km, podzielmy to na 100km, wyjdzie nam 160. Pomnozmy to przez 5l wyjdzie nam ze przez cala trase spali 800l paliwa. Podzielmy teraz 1000euro na 800l paliwa, to wychodzi nam 1l paliwa za 1,25euro.
Mam nadzieje ze dobrze to obliczylemjak nie to zwalam wszystkie bledy na obecna godzine :P
Komentarz
-
-
Samiec, dobrze policzyłeś.
Ja jechałem tydzień temu z barcelony do mojego rodzinnego miasta to jest 2500 km i jechałem średnio 130 km/h czasami w niemczech nawet 190 i zrobiłem tą trase za 125 Euro na paliwo wyszło jakieś 4.8l na 100km. wiec myśle że niema problemu żeby zrobić 16000km za 1000E.
Pozdrawiam
PS samochód załadowany na maxa.
Komentarz
-
Komentarz